Verkoopsvoorwaarden

ALGEMENE VOORWAARDEN

 

1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elke tot stand gekomen overeenkomst tussen de onderneming vermeld op de factuur of orderbevestiging (waaronder NV LEMAHIEU GROEP en NV LDCwood) als verkoper van goederen/leverancier van diensten enerzijds (hierna genoemd ‘de verkoper’) en de koper van goederen/afnemer van diensten (hierna genoemd ‘de klant’) anderzijds. Deze voorwaarden gelden ook voor elk aanbod door de verkoper gedaan en op elke bestelling die bij de verkoper geplaatst wordt. Behoudens tegenbewijs zijn deze voorwaarden vóór contractssluiting meegedeeld aan de klant en worden deze verondersteld door hem te zijn goedgekeurd.
De klant verzaakt volledig aan de toepassing van zijn eigen voorwaarden en de verkoper wijst die ook uitdrukkelijk af. De klant erkent in de mogelijkheid te zijn geweest te kunnen onderhandelen over de voorwaarden, doch wenst hieraan geen wijzigingen.


2. De verbintenissen van de verkoper zijn louter middelenverbintenissen.


3. Aanbiedingen/verkoopsbeloften van de verkoper haar vertegenwoordigers, verbinden de verkoper pas na schriftelijke bevestiging vanwege de verkoper. De koper is gebonden door deze voorwaarden door de plaatsing van een bestelling bij de verkoper; de verkoper is pas gebonden vanaf zijn schriftelijke bevestiging.


4.De ondertekenaar die in eigen naam of als mandataris een bestelling plaatst, of diegene die de bestelling (geheel/gedeeltelijk) betaalt aan de verkoper, zelfs voor rekening van derden, maakt zich sterk voor deze derden en verbindt zich solidair en ondeelbaar met hen opzichtens de verkoper overeenkomstig artt. 5.106 e.v. Burgerlijk Wetboek (‘BW’) en artikels 5.160 e.v. BW.


5. Leveringstermijnen gelden enkel als inlichting en verbinden de verkoper niet. De overschrijding ervan is geen aanleiding tot ontbinding of schadevergoeding. Voor bestellingen buiten voorraad, houdt de klant rekening met de beschikbaarheid bij de fabrikant.
Bij vertraging of gebrek in de levering van de producten kan de klant zich niet op kosten van de verkoper elders bevoorraden. De artt. 5.85 en 5.235 BW vinden hier geen toepassing.


6. De bestelling wordt enkel uitgevoerd na betaling van een voorschot van 30 % van de totale factuurprijs. Het saldo is contant betaalbaar bij levering.
De verkoper heeft te allen tijde het recht, wanneer het krediet van de koper verzwakt of bij (zelfs gedeeltelijke) wanbetaling, bijkomende waarborgen te eisen van de koper. Indien de koper deze niet verstrekt, kan de verkoper de overeenkomst geheel of gedeeltelijk ontbinden, zonder recht op schadevergoeding voor de koper.


7. De verkochte goederen moeten binnen de gestelde termijn door de koper afgenomen worden; bij gebreke daaraan, kan de verkoper de verkoop geheel/gedeeltelijk verbreken, dan wel de koper verplichten de goederen in ontvangst te nemen, waarbij de koper een schadevergoeding zal verschuldigd zijn van 15 % van het factuurbedrag, met een minimum van 250,00 EUR, onverminderd het recht van de verkoper om zijn hogere schade te eisen.


8. Tenzij bijzondere hoedanigheden uitdrukkelijk zijn vermeld, worden goederen van gewone handelskwaliteit geleverd, zonder meerdere verbintenis, met de gebruikelijke toegelaten afwijkingen op maten, gewichten en samenstelling der goederen.
De klant erkent uitdrukkelijk kennis te hebben van het gegeven dat de geleverde goederen vervaardigd zijn uit het natuurproduct hout dat uniek van structuur, nerf en kleur is, waardoor het ene houtproduct altijd zal verschillen van het andere. De natuurlijke kenmerken, eigenschappen en variaties dienen altijd in acht genomen te worden door de klant, zoals bijvoorbeeld en niet-limitatief: lichte verschillen in kleur of textuur, scheurvorming, gaten, oneffenheden, noesten, kwasten, warrig draadverloop, schakeringen, spelingen van de natuur, en deze kunnen aldus niet worden beschouwd als een zichtbaar of verborgen gebrek of een gebrek in de conformiteit voor zover deze vanuit technisch oogpunt niet te voorkomen zijn of algemeen aanvaard zijn of eigen zijn aan het natuurproduct hout. Tevens aanvaardt de klant dat temperatuurwisselingen, de (veranderende) luchtvochtigheidsgraad en atmosferische omstandigheden in het algemeen, een invloed hebben op de goederen; de klant houdt daarmee rekening, de verkoper kan daar nooit voor verantwoordelijk zijn. De klant aanvaardt dat haar ook tegenstelbaar zijn, de excepties, exoneraties en garantiebeperkingen van fabrikant opzichtens de verkoper.


9. De verkoper kan de goederen aanrekenen naarmate hun (gedeeltelijke) levering. Gedeeltelijke levering rechtvaardigt geen wanbetaling. Bij wanbetaling van een gedeeltelijke levering, kan de verkoper de rest van de levering opschorten. De verkoper mag alle bestelde en niet binnen de 8 dagen door de klant afgenomen goederen, onmiddellijk factureren.
Zichtbare gebreken en afwijkende hoeveelheden moeten door de klant gedetailleerd worden vermeld op de leveringsbon of uiterlijk binnen 2 werkdagen aangetekend worden gemeld en gedetailleerd beschreven aan de verkoper; het gebruik van de geleverde goederen houdt onherroepelijk de aanvaarding in. Deze bepalingen gelden ook voor de verborgen gebreken. Gebreken in goederen geven geen aanleiding tot enige schadevergoeding.
De verkoper is hoogstens gehouden de geleverde goederen te vervangen, als ze nog geen bewerking ondergingen, en enkel na vaststelling van de gebrekkigheid na tegensprekelijk onderzoek.


10. De verkoper staat niet in voor stoornissen met oorsprong vóór verkoop van de goederen.
De verkoper garandeert dat de goederen niet bezwaard zijn met rechten van derden die het vrij gebruik ervan zouden beperken. De verkoper staat niet in voor de stoornissen van derden m.b.t. het gebruik/exploitatie van de goederen.


11. Klachten m.b.t. de facturatie moeten aangetekend worden gemeld binnen 8 dagen na factuurdatum.  In afwijking van de artikelen 6.2 en 6.3, §1 BW, is niet mogelijk om een buitencontractuele vordering in te stellen tegen de verkoper, diens hulppersonen of personen die optreden namens een hulppersoon van de verkoper. De verkoper kan enkel op basis van een contractuele vordering worden aangesproken, tenzij er sprake is van opzettelijke fouten of fouten die het leven of de fysieke integriteit van een persoon aantasten.
Het begrip hulppersoon omvat, maar is niet beperkt tot, bestuurders, werknemers, zelfstandige medewerkers en onderaannemers van de verkoper.
Behoudens bij bedrog of opzettelijke fout, is de contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid van de verkoper t.a.v. de klant altijd beperkt tot de prijs van de geleverde goederen, zonder dat dit de verzekerde bedragen van de door de verkoper gesloten aansprakelijkheidsverzekering mag te boven gaan.
De verkoper is slechts aansprakelijk in geval van diens bedrog, fraude, zware of opzettelijke fout en – behoudens overmacht – bij niet-uitvoering van essentiële verbintenissen, voorwerp van deze overeenkomst, dit conform de andere bepalingen van deze voorwaarden.
De verkoper is tevens aansprakelijk voor zijn fout of die van een persoon voor wie hij moet instaan, wanneer die fout het leven of de fysieke integriteit van een persoon aantast. Indien de verkoper aansprakelijk is, gelden evenwel de verdere aansprakelijkheidsbeperkingen van deze voorwaarden.
De verkoper is niet aansprakelijk: (1) voor schade te wijten aan de klant, diens aangestelden/hulppersonen; (2) voor fouten van de verkoper zijn aangestelden/vertegenwoordigers (behalve bij zware/opzettelijke fout) (3) voor schade te wijten aan derden/hulppersonen; (4) voor schade tijdens het transport (4) voor schade ten gevolge van een fout in zijn hoedanigheid van hulppersoon, tenzij de schade bestaat uit een aantasting van de fysieke of psychische integriteit of tenzij de fout werd begaan met het opzet om schade te veroorzaken.
De verkoper heeft geen kennis en moet geen rekening houden met de toepassing en doeleinden van de klant voor de goederen; de verkoper is hiervoor dus niet aansprakelijk, enkel de klant.
Behoudens ingeval van bedrog of opzettelijke fout, is de verkoper niet gehouden tot vergoeding van immateriële, indirecte (hierin begrepen in- en uitbouwkosten van de geleverde goederen of diensten) of gevolgschade, m.i.v. (niet-limitatief) winstderving, omzetverlies, productiebeperkingen, administratie- of personeelskosten, verhoging van kosten, verlies van cliënteel of vorderingen van derden.
De aansprakelijkheidsbeperkingen van deze voorwaarden zijn tevens van toepassing indien de verkoper wordt aangesproken als hulppersoon.


12. Vorderingen (ook tot schadevergoeding, van welke aard ook) lastens de verkoper vervallen van rechtswege indien niet aanhangig  gemaakt bij de bevoegde rechtbank binnen 6 maanden na de levering.


13. Indien een fundamentele wijziging van de economische omstandigheden resulteert in een onredelijke of onevenredige last voor de verkoper om de overeenkomst uit te voeren, zullen partijen overleggen om tot een billijke aanpassing van het contract te komen. Bij gebreke aan akkoord tussen partijen binnen de 15 dagen na de vraag tot aanpassing van de verkoper, zal de verkoper de mogelijkheid hebben om de overeenkomst te beëindigen zonder schadeloosstelling. De beëindiging dient te gebeuren bij aangetekende brief.


14. De verkoper is van rechtswege bevrijd en niet gehouden tot nakoming van enige verbintenis jegens de klant ingeval van overmacht. Onder overmacht wordt verstaan de situatie waarin de uitvoering van de overeenkomst door de verkoper geheel of gedeeltelijk, al dan niet tijdelijk, verhinderd wordt door omstandigheden buiten de wil van de verkoper, zelfs al was deze omstandigheid ten tijde van de totstandkoming van de overeenkomst reeds te voorzien. Niet-limitatief worden alleszins als gevallen van overmacht beschouwd: voorraaduitputting, vertraging/uitblijven van leveringen door leveranciers van een partij, tenietgaan van goederen ten gevolge van ongevallen, machinebreuk, staking of lock-out, brand, oproer, oorlog, epidemie, overstroming, hoog ziekteverzuim, elektrische, informatica-, internet of telecommunicatiestoringen, beslissingen of interventies van overheidswege (m.i.v. de weigering of annulering van een vergunning of licentie), brandstoftekorten en fouten of vertragingen te wijten aan derden. De verkoper is niet verplicht om het ontoerekenbaar en onvoorzienbare karakter van de omstandigheid die overmacht uitmaakt, te bewijzen.
Bij dergelijke overmacht is de koper niet gerechtigd om de overeenkomst te beëindigen. De koper kan dan geenszins eventuele kosten voortvloeiende uit bestellingen geplaatst bij derden, ten laste leggen van de verkoper.


15. De facturen van de verkoper zijn betaalbaar op zijn maatschappelijke zetel op de vervaldatum, ongeacht de betalingswijze en zelfs indien de facturen worden geïnd door bank- of andere instellingen.
Bij (gehele of gedeeltelijke) wanbetaling op de vervaldag worden alle andere nog niet-vervallen schuldvorderingen op de klant van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling opeisbaar. In dat geval kan de verkoper de uitvoering van alle lopende bestellingen schorsen, zonder voorafgaande ingebrekestelling en zonder schadevergoeding verschuldigd te zijn aan de koper.
Bij (gehele of gedeeltelijke) wanbetaling is de klant van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling een verwijlintrest verschuldigd van 12 % p.a. op het onbetaald factuurbedrag. Eveneens is de klant van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling een forfaitaire vergoeding verschuldigd van 15 % van het factuurbedrag, met een minimum van 250,00 EUR; de verkoper kan mits bewijs een hogere schadevergoeding vorderen.
De verkoper kan te allen tijde en zelfs na insolventie van de klant, de tegoeden en schulden compenseren die wederzijds bestaan tussen de verkoper en de klant, dit ongeacht de vorm of het voorwerp van schulden en vorderingen, ongeacht de munteenheid en ongeacht het eisbare of niet-eisbare karakter.


16. De verkoper kan de overeenkomst met de klant te allen tijde, met onmiddellijke ingang, zonder rechtelijke machtiging, zonder voorafgaande ingebrekestelling en zonder betaling van schadevergoeding, ontbinden in volgende gevallen:
 1) wanbetaling op de vervaldatum;
 2) staking van betaling of (de aanvraag van) een faillissement door de klant;
 3) vereffening of stopzetting van de activiteiten van de klant;
 4) indien de zeggenschap over de klant wijzigt;
 5) bij beslag lastens de klant, ook door een derde;
 6) indien de verkoper gegronde objectieve redenen heeft om te twijfelen aan de nakoming van de klant zijn verplichtingen.
Bij ontbinding conform dit artikel is de klant aan de verkoper een forfaitaire schadevergoeding verschuldigd van 1.000,00 EUR (de verkoper kan mits bewijs haar meerdere schade vorderen) en worden alle vorderingen op de klant onmiddellijk opeisbaar.


17. De verkochte goederen blijven de eigendom van de verkoper tot de volledige betaling van de verkoopprijs in hoofdsom en aankleven. In geval van doorverkoop behoudt de verkoper de mogelijkheid de som op te eisen die overeenstemt met de waarde van de doorverkochte goederen. Het eigendomsvoorbehoud wordt overgedragen op de herverkoopprijs. Eens de goederen geleverd zijn, draagt de klant alle risico’s, gevallen van overmacht en vernietiging inbegrepen, en de bewaringslast. De door de klant betaalde voorschotten zullen behouden blijven bij de verkoper, teneinde eventuele verliezen op voortverkoop te dekken. De wanbetaling van één der verschuldigde bedragen op de vervaldag, kan de terugvordering van de goederen tot gevolg hebben.


18. De klant zal de goederen toevertrouwd aan de verkoper voor behandeling, bewerking en/of verwerking o.a. verzekeren tegen brand, bliksem, ontploffing, neerstorten van vliegtuigen, stormschade, waterschade, overstroming en inbraak en aanverwante kosten (ophaling, opruiming, …); met inbegrip van afstand van verhaal uitgaande van de verzekeraars ten aanzien van de verkoper en ten aanzien van alle andere derden. Behoudens andersluidend beding verblijven dergelijke goederen te allen tijde bij de verkoper op risico van de koper. De verkoper heeft een retentierecht evenals een pandrecht over dergelijke goederen, voor alle huidige en toekomstige vorderingen van de Verkoper op de Koper.


19. De klant en haar aangestelden geven toestemming aan de verkoper tot verwerking van persoonsgegevens voor de doeleinden vermeld in haar privacy policy. De klant en haar aangestelden bevestigen dat zij een kopie van de privacyverklaring hebben ontvangen, te raadplegen op https://www.lemahieu.be/nl/privacy-policy . De klant maakt zich sterk voor haar aangestelden voor al het voorgaande, en vrijwaart de verkoper voor eventuele vorderingen van de aangestelden. De rechten van de betrokkenen zijn beschreven in de privacy policy. De gegevens bedoeld in artikel III.74 WER zijn raadpleegbaar op de maatschappelijke zetel van de verkoper.


20. Overeenkomstig artikel R.543-290-3 van het Franse Milieuwetboek merkt de verkoper op dat het deel van de eenheidskost dat door de verkoper wordt gedragen voor het beheer van PMCB-afval, zoals gefactureerd door de eco-organisatie waarbij de verkoper is aangesloten, volledig wordt doorberekend aan de professionele koper van het product zonder mogelijkheid tot korting.


21. REP PMCB-conformiteit: De Verkoper beschikt over een unieke identificatienummer bedoeld in artikel L.541-10-13 van het Franse Milieuwetboek, dat de naleving door de verkoper van zijn verplichtingen bevestigt.


22. De nietigheid of niet-uitvoerbaarheid van één of meer (deel)bepalingen van deze voorwaarden heeft geen gevolgen voor de geldigheid of uitvoerbaarheid van de andere (deel)bepalingen ervan die onverminderd van kracht  blijven. De ongeldige of niet‐uitvoerbare (deel)bepalingen zullen vervangen worden door geldige en uitvoerbare (deel)bepalingen die het nauwst aanleunen bij de oorspronkelijke bedoeling, in geval van betwisting door de rechter.
Het niet aandringen door de verkoper op om het even welk recht zoals bepaald in deze voorwaarden of de wet of zoals anderszins overeengekomen tussen partijen kan niet geïnterpreteerd worden als een afstand van zulk recht, tenzij zulke afstand door de verkoper expliciet en schriftelijk gedaan werd.


23. In geval van betwisting zijn alleen de rechtbanken te Gent bevoegd, tenzij de verkoper zou verkiezen te procederen voor een andere rechtbank.
Alle overeenkomsten waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn, alsmede alle overeenkomsten die daaruit voortspruiten, worden uitsluitend beheerst door het Belgisch recht. De toepassing van het Weens Koopverdrag van 11 april 1980 wordt uitdrukkelijk uitgesloten.